DN, hur kunde det bli så fel?

Dagens Nyheter lanserad för inte så länge sedan en ölskribent, Sanna Blomquist. Det är verkligen något som har behövts bland Sveriges stora dagstidningar. Igår lades en intervju skriven av Andreas Nordström upp på DNs ölsida om Sannas ölintresse. ”Jag läste på innan jag började dricka”

Första reaktionen jag såg kom på Facebook från Ölkultur Med David & Fredrik. Nästa på tur att reagera var Darren på beersweden.se och nu eskalerar det bara. Indiapaleales.se kommenterar artikeln så här. Jag har läst artikeln flera gånger och jag förstår inte vad Sanna vill ha sagt. Antingen har Andreas Nordström förstått Sannas budskap helt fel eller så har hon, som ölskribent, en mycket konstig inställning till öl. Den senaste 5-10 åren har det världen över utvecklats en ölkultur som höjt kvaliteten på denna dryck långt över vad någon kunde föreställa sig. Ingredienserna i drycken har fått en stor betydelse för konsumenterna, kraven på producenter har höjts vilket bidragit till att vi nu dricker fantastiska öl.

I ingressen kan man läsa att ”Entusiasterna vill förvandla öl till något djupt komplicerat. Det gör Sanna Blomquist irriterad.”  Alla entusiaster jag träffat och läst om har en gemensam inställning; att sprida god ölkultur! Självklart finns det ingen anledning att göra saker mer komplicerat än vad de är. Men titta på vinkulturen i världen, de flesta vet idag vad en chardonnay eller cabernet sauvignon är. Är det då irriterande om vi skulle höja kunskapsnivån om öl så att fler vet att amarillo är en humlesort och att det finns flera olika sorters malt, att en öl inte bara är en stor stark (gud vad jag hatar det uttrycket), utan kan vara en barley wine, porter eller en bitter? Den kunskapsnivån är inte högre än att det finns olika typer av vin, till exempel portvin, eiswein och rosévin och mousserande vin? Det hade varit intressant om en vinskribent skrivit samma sak och haft samma åsikter om vin.

Det finns flera konstiga åsikter om öl i artikeln, bland annat svarar Sanna så här på frågan om var ölintresset kommer ifrån:

”Öl är inte alls lika komplicerat som vin. Det finns färre parametrar. Det handlar om alkohol, beska och lite sötma.”

Mig veterligen finns det fler smakparametrar i öl än i vin.

Sanna får i slutet en fråga:

”Har öl lägre status än vin?”

– ”Ja. Det är så mycket runt omkring det här med vin. Du kan dekantera vinet, det är fina vinglas och ofta öppnar man en flaska vid ett festligare tillfälle. Öl går snabbt. Man dricker ofta direkt ur flaskan eller burken. Det spelar mindre roll om det är måndag eller fredag.”

Det minsta man kan begära av en ölskribent på en av Sveriges största tidningar är väl att hon rekommenderar sina läsare att hälla upp ölen i ett glas. Jag väntar med spänning vad resultatet blir av den här virala stormen som DNs nya ölskribent skapat. Tyvärr har DN ingen kommentarsfunktion på den här artikeln, och tur är väl det.

2 kommentarer

Under Öl, Tankar och åsikter

2 svar till “DN, hur kunde det bli så fel?

  1. Ping: Helbergs Humle

  2. Ping: DNs ölskribent Sanna Blomquist får upprättelse | Schmidt & Melker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s